Değerli Arkadaşlarım,
TEMAD sitesinde yer alan sayın milletvekillerinin komisyonun 2/365 sıra sayısı ile görüşme gündemine aldığı kanun teklifinin 25.maddesinde yapılması istenilen değişiklik ile ilgili olarak internette yaptığım kısa araştırmanın sonuçlarını sizler ile paylaşmak istiyorum.
Yanda verdiğim linke (
http://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem23/yil01/ss322.pdf) tıkladığınızda karşınıza çıkan pdf dosyasının 24 ncü sayfasında gerçekten TEMAD sitesinde yer aldığı gibi İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı ve 5 Milletvekilinin teklifi var. Teklif kısaca şöyle (altta bulunan detaylara girmiyorum);
Sayfa-25 (İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı ve 5 Milletvekilinin Teklifi)
MADDE 25- 926 sayılı Kanunun EK-VIII ve EK-VIII/A sayılı cetvellerinin başlıklarına
“(Üstçavuş ve kıdemli üstçavuşlukta 3’er yıllık rütbe bekleme süresine tabi olanlar)” ibareleri ve aynı Kanuna EK-VIII/A sayılı cetvelden sonra gelmek üzere aşağıdaki EK-VIII/B sayılı cetvel ile EK-VIII/C sayılı cetvel eklenmiştir.
Sayfa-26 (Milli Savunma Komisyonunun Kabul Ettiği Metin)
MADDE 25- 926 sayılı Kanunun EK-VIII ve EK-VIII/A sayılı cetvellerinin başlıklarına
“(Üstçavuş ve kıdemli üstçavuşlukta üçer yıllık rütbe bekleme süresine tabi olanlar)” ibareleri ve aynı Kanuna EK-VIII/A sayılı cetvelden sonra gelmek üzere aşağıdaki EK-VIII/B sayılı cetvel ileEK-VIII/C sayılı cetvel eklenmiştir.
TEMAD sitesinde yer alan ve teklif ise tamamıyla farklı bir teklif.
İnsanın aklına ister istemez devletin resmi belgesinde yani komisyon raporunda yanlışlık yapılmayacağı, verilen teklif kabul edilmese bile, teklifin verildiği şekli ile, komisyonun ise kabul ettiği şekli ile yayınlanması gerektiği geliyor.
Bunun üzerine emin olmak için Milli Savunma Komisyonunda görev yapan ve raporu hazırlayan hanımefendi ile telefonda uzun bir görüşme yaptım. Size kısaca özetini anlatıyorum;
Konu ile ilgili TEMAD sitesinde yer alan teklif sadece bir öneri olarak gündeme gelmiş, ancak mali yük getiren her isteğe maliye bakanlığı direk olarak karşı çıktığından, teklif aşamasına bile gelmeden gündeme alınmamış yani resmi teklife dönüşmemiş. Bu nedenle resmi raporda bunun ile ilgili olarak bir bilgi yok. Konu ile ilgili olarak Sn.Nurettin Akman’ın yoğun bir şekilde çalıştığını, ve SGK ve Maliye bakanlığının olurunu almak için çaba sarf ettiğini öğrendim. Eğer konu olumlu sonuçlanır ise kanun Plan Bütçe Komisyonunda görüşülürken gerekli değişiklik teklifi yapılması sağlanacak. Tabi konuyu, sayın vekillerimiz daha ne yapsın, üzerlerine düşeni yapıyorlar, ancak engeller ile karşılaşıyorlar , ya da sadece gerçekleşmeyeceğini bile bile göstermelik, teklif diyemiyorum öneriler ile, geçiştirmeye çalışıyorlar diye yorumlayabilirsiniz.
Sonuç olarak konu yine, astsubay lafını duyunca iki elini birden kaldıran sayın Kemal abimize gelip takılıyor. Kemal abimizin icraat yapabilmesi içinde sayın başbakanımızın kararlı bir şekilde bakanına emir vermesi gerekiyor. Bu nedenle sonuca gidilebilmesi için komisyonlarda görev yapan milletvekillerinden çok sayın başbakana yakın birileri ile bu konunun görüşülmesi ve gündemde tutulması gerektiğini değerlendiriyorum.