KİMSE SÜTTEN ÇIKMA AK KAŞIK DEĞİL PDF Yazdır E-posta
Pazartesi, 05 Ocak 2009
BÖLÜM - 1  

KİMSEYİ SUÇLAMIYORUZ, AMA !.....

 Değerli “Emekli Assubaylar” sitesi üyeleri ve bu siteyi ziyaret eden ziyaretçiler. Sizlerin göndermiş olduğunuz yazılarınızı mümkün olduğu kadar “Bizleri ilgilendiren konular” çerçevesinde okuyor, ben de sizler gibi değerlendiriyorum. Öncelikle sayın Doğan ÜNLÜTÜRK’e teşekkür ediyorum. “Sitenin içeriğini zenginleştirirken ,asıl konuların (Assubay hak ve sorunları)uzağına düşmemek lazım.Bu konuların değerlendirilmesinde yarar olduğu kanaatindeyim.” Şeklindeki ifadesine tamamen katılıyor, tüm personelin bu konulardaki araştırma, destek, ve bilgiler ile bu siteye katkıda bulunmalarını bende arz/rica ediyorum. Amacımız sorunlarımızı mümkün olduğu kadar kuvvetli ve tüm alanlarda duyurmak, hakaret etmeden, mukayese ve kıyas yaparak eleştiriler ile her yerde duyurmak.  

Bu aralarda aynı zamanda gazetelerde yer alan haberleri de yakından takip etme fırsatım da var. Şöyleki;

            

            Gazetenin birinde sanki hiç yokmuş gibi, ilk defa böyle bir imkan sağlanıyormuş gibi “Astsubaylara Erken Terfi İmkanı” şeklinde açıklamalar ile subaylığa terfi gibi olan bir uygulamada 7 senenin 5 seneye geri çekilmesini, çok farklı bir başlıkta, yeni tanınan bir hakmış gibi lanse edenler,

 

            Yine farklı medya yayın organlarında, “Sözleşmeli subay ve astsubaylar, emsali rütbe ve derecedeki mavazzaf subay ve astsubaylar hakkında uygulanan aylık, tazminat, yan ödeme ve diğer mali ve sosyal haklardan aynen istifade edecekler.” İfadesi ile sanki iyileştirmeler tam anlamıyla yapılmış da, bu iyileştirmeden sözleşmeli olanlarında yararlanacaklarına dair haberler,

             Bu haberlerin yanında “Subay Ve Astsubay Tasarısına Onay” başlığı ile sanki TSK’da böyle bir uygulama yokmuş gibi “TBMM Milli Savunma Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde sözleşmeli subay ve astsubay çalıştırılmasına ilişkin kanunda değişiklik yapan kanun tasarısını kabul etti.” şeklinde; oysa ki 13/06/2001 tarihli ve 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunun 25 inci maddesine dayanılarak hazırlanan, 2002 yılındaki 24738 sayılı ve 27/04/2002 tarihli resmi gazetenin Birinci Kısım Hukuki Dayanak başlığı Madde 4 ve Kaynak başlığı   Madde 5 altında yazanlar ile, İkinci Bölüm Subaylar başlığı altında yazılanların farkı varmış gibi,  

gerçek anlamda sorunların giderilmeyip, farklı haberlerle gündemin değiştirildiği, dikkatin (hem sivil toplum, hem bizler açısından) başka taraflarda dağıtıldığı haberleri esef, üzüntü ve ibretle izliyorum.

 

"Bakınız SÖZLEŞMELİ SUBAY VE ASTSUBAY YÖNETMELİĞİ

    Resmi Gazete Tarihi: 27/04/2002Resmi Gazete Sayısı: 24738Madde 2 - Bu Yönetmelik, Türk Silahlı Kuvvetlerinin subay ve astsubay kadrolarında istihdam edilecek sözleşmeli subay ve astsubaylarla, bunları istihdam edecek Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) birlik, karargah, kurum ve kuruluşları kapsar." Soruyorum: Böyle bir yönetmelik kanunu olmadan çıkar mı? 7 Yılda anca mı toparladınız?  “EMEKLİ ASTSUBAY” adı ile sitemizde yazısını personelimizin, yazı içindeki ifadelerine de hem katılıyorum, hem o yazılanların olamayacağına inandığım bazı konulardan sadece bir tanesini sizlere duyurmak istiyorum. Bakınız yazıdaki en çok takıldığım ve benim bu günlere gelinceye kadar olmamasının sebebinin başta Genelkurmay Başkanlığı olduğunu dile getirdiğim, ancak kimsenin de ne hikmetse başta “TEMAD” olmak üzere kabul etmediği ve sanki bilmemecesine sarf edilen şu cümleye dikkat çekeceğim. Siyasilerin vermiş olduğu yasa tekliflerine teamüller gereği Genelkurmay olur vermezse yasalaşmasının güç olduğu malumlarınızdır. Genelkurmay basın bildirisinde, müteakip birleştirilmiş komutanlar toplantısında subay ve assubayların özlük haklarının görüşüleceği bildirilmiştir.”

 Bakınız sayın büyüklerim, dostlarım. Önce şunu cevaplasın birisi. "Teammüller gereği Genelkurmay olur vermezse" bu nedemek yahu? Eğer teammüller özlük haklarının önünde ise zaten bu kadar insanın harcadığı zaman, siteler, görüşler, TBMM'nin meşguliyeti inanın yazık. İçler acısı. Ben buna inanmıyorum ve beni buna kimse de inandıramaz. Neden mi? İşte nedeni; sene 2002. Bu sene yazılan ve sayın eski Genelkurmay Başkanımız Org.Yaşar BÜYÜKANIT’ın II.Başkan sıfatı ile imzalayarak dağıttığı 8 maddelik yazının sizlere sadece 7 nci maddesinin bir bölümünü söylüyorum.

1.    657 sayılı De.Me.Kanunu ile 926 sayılı Per.Kanunu arasındaki uyuşmazlığın öne çıkarak bir kanun değişikliğine gidilmesinin diğer konularda emsal teşkil edebileceği,

2.    926 sayılı Personel Kanununda 1500 göstergenin (1/4’e karşılık gelen) sadece general/amiral ve albay gibi belli rütbelere verilme maksadını zedeleyebileceği,

3.    Astsubaylığın en son rütbesi ile, subaylığın en son rütbesinin bu yönden bir eşitliğe ulaşması, maaş sistemi kurulurken oluşturulan hiyerarşinin olumsuz etkilenmesine ve rütbelere göre belirlenmiş olan dengelerin bozulmasına sebep olabileceği değerlendirildiğinden,

TSK içerisinde ve dışarısında gözetilmesi önemli bazı dengeleri muhafaza etmekte olan 926 sayılı Personel Kanununun, Devlet Memurları Kanunu ile birebir örtüşmesi ve bazı dengeleri gözeterek tesis edilmiş sistemin değiştirilmesi uygun görülmemektedir.

Şimdi sadece soruyorum…… 1.                 Böyle bir yazı veya bu konu ile ilgili bilemediğimiz hoş olmayan daha bunun gibi  düşünceleri içeren yazı ve fikirler varken hangi haklar ne kadar alınır?

2.                 TSK’de her şey hiyerarşi ise; neden biz 35-40 yıllık astsubayların önüne geçilmek suretiyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan ancak sadece “İstisnai Devlet Memuru” sıfatını almak suretiyle yüzbaşı muadili olan memurların bu sıfatı bizlerin hiyerarşisini bozmuyor mu?

3.                  Bu memurların, bu sıfatları yüzbaşı ile binbaşı veya üsteğmen ile yüzbaşı arasındaki hiyerarşiyi bozmuyor mu?

 

4.        Nerede o Hukuk Fakültesini bitiren değerli meslektaşlarımız ve nerede bu konudaki açılan davalar? Hiç kimse farkında değil mi?

Şimdilik saygılarımla.

 DEVAMI GELECEK
Yorumlar
Yeni EkleAra
Ersen Gürpınar - Teamüller gereği   | Author | 2009-01-05 16:26:29
Sevgili Kardeşim Kırmızı renkli alıntı cümlenizde imzam var TEAMÜL alışıla gelmiş benimsenmiş davranış anlamındadır. Siz bana birtek Genelkurmay tarafından verilmemiş TSK ile ilgili yasayı gösterebilirmisiniz ben size söyleyeyim Fakülte ve Yüksek okul bitirenlere verilen üst derece hakkındaki yasa CHP tarafından verilmiş ve Gnkur temsilcilerinin karşı çıkmasına rağmen yasalaşmıştır oh ne ala işte kendi tezinizi çürütüyorsunuz diyebilirsiniz; Ne oldu o yasaya allem kallem edildi ya cumhurbaşkanı Anayasa mahkemesini yanılttı yada AYİM hukuka aykırı karar verdi yasa yok oldu. CHP milletvekillerince verilen yasa teklifi komisyonlarda görüşülmeden AKP oyları ile meclis gündemine alında ama AKP Grp.Bşk.V. Eyüp Fatsa resmen Gnkur temsilcilerinin isteği üzerine yasayı tekrar komisyona gönderilmesini sağladı Bir örnek daha SGK yasası görüşülürken verilen 1/4 hakkı mürekkebi kurumadan iptal edildi. Bunları savunmak için yazmıyorum BUNLAR DEMOKRASİ AYIBIDIR Bu nedenle tekrar ediyorum TEAMÜLLER GEREĞİ TSK NIN VERMEDİĞİ KATILMADIĞI HİÇBİR YASA MECLİSTEN GEÇMEZ VARMI GEÇER DİYE BİR DELİKANLI BİR DEMOKRASİ SAVUNUCUSU VARSA İŞTE YASAL TALEPLERİMİZ YASALAŞTIRSINLAR SIRTMIZDA TAŞIYALIM Bilmem temaüller gereği neden yasalaların TSK onayı olmadığı için çıkmadığını anlatabildimmi? Yazınızdaki tüm konularda adaletsizliğin olduğunu itiraz eden zaten yok bunu değiştirmek için buradayız
Efiley   | 78.162.175.xxx | 2009-01-06 13:53:48
Bu teamüller statükoculuğu,ayırımcılığı hak yemeyide beraberinde getiriyor.
Emekli olduğunda maaşı artan tek zümre dünyada bizde var(teamüllerde var).
Bir günde oylanan onaylanan yasa taslağını geri çekmek gene bizde var(teamüllerde var).
"Assubaylar 1/4'üne düşerse benimle bir olur hiyerarşi bozulur."diyerek astsubayın altında görev yapan memuru 1/4'üne düşürerek insanı yaralayan bir teamül gene bizde var.
Hiç bir mahkeme olmadan iki dudağının arası ile assubayı hapse atmak gene bizde var teamüllerde var.
İşin acı tarafı "Biz Avrupa biliğine Natoya girmek ile yıllar öncesinde girdik" diyerek DEMOKRASİ dersi vermek gene bizde var gene teamüllerde var.
Ne teamül efendiymiş bu insanı asimile eden,hep nalıncı keseri gibi kendine yontan.
Doymuyor mübarek hakkımızda hayırlısı inşallah.
Sadece kayýtlý kullanýcýlar yorum yazabilir!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

Son Güncelleme ( Salı, 06 Ocak 2009 )
 
< Önceki   Sonraki >