Türk doktorun buluşları tıp dünyasında devrim yarattı.... PDF Yazdır E-posta
Yazar Oncel Filo   
Cuma, 26 Aralık 2008
Türk doktorun buluşları
tıp dünyasında devrim yarattı

TORONTO - Prof. Dr. Atilla Turgay'ın Kanada ve ABD'de birlikte çalıştığı araştırmacılarla ortaya çıkardığı Risperidone (risperidon) adlı ilacın 'Otistik çocuk ve gençlerde' ve ayrıca 'Davranım Bozukluğu ve Saldırgan Davranışlı' hastalardaki olumlu etkisi, psikiyatride bir çığır açtı.
Tıp tarihine geçen Prof. Dr. Atilla Turgay ve ekibi; Kanada, ABD, Avrupa ve Güney Afrika'da yaptıkları çalışmalarla, aslında erişkin şizofrenlerin tedavisinde kullanılan Risperidone'un, 'davranım bozukluğu' hastalarını da 1 hafta gibi kısa zamanda denetlediğini buldular. İlacın tedavisine üç yıldır devam edildiği ve bu süreçte belirtilerin tekrar geri gelmediği gözlendi.
Risperidone ile tedavi yöntemi, Harvard Üniversitesi Hastanesi'nde de farklı koşullarda test edildi. Acil servise gelen ve nedeni her ne olursa olsun, saldırgan davranışı denetim altına alabilen en iyi ilaçlarla karşılaştırıldı; sonuçta, bu alanda Risperidone'un en iyi ve etkili ilaç olduğu kabul edildi. İlacın kullanımı Otistik bozukluk tedavisinde, ABD'nin en üst ilaç onay kurumu FDA (Food and Drug Administration) tarafından onaylandı.


Dr. Atilla Turgay'ın keşfettiği, "Otizm ve Otistik bozuklukların tedavisinde risperidone ilacının kullanımı", dünyanın en saygın bilim dergilerinde yayımlanarak, hekimlerin en sık başvurduğu kaynak olarak gösterildi.
Bilim ve tıp dergileri, ciddi ve uzun süreli bir bozukluk olan Otizmi ele alarak; "Risperidon tedavisinin hastayı normal okulda tutabilme, evde bakımını kolaylaştırma ve hastanın ailesinin yaşam kalitesinde düzeltmeler yaptığını" belirttiler.
Hekimlerin takip ettiği tıp dergileri, Prof. Atilla Turgay'ın araştırmalarının önemini vurgulayarak, Turgay'ın makalelerini yayımladı. Özellikle, "saldırgan davranış, intihar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, otistik bozukluğun tedavisi, davranış bozukluğu, çocuk ve gençlerde depresyon ve mutsuzluk" gibi konularda kaynak gösterildi. Dr. Atilla Turgay, ayrıca Türkiye'de çocuk ve gençlerde çok sık görülen 'Histeri' konusunun da uzmanı.
Atilla Turgay'a, keşifle ilgili hislerini ve ilacın Türkiye bağlantısını sorduk, şu yanıtları aldık: "Konuyla ilgili beş bilimsel araştırma yazım olması, bu ilacın saldırgan davranışta ve otizmde yararlarını ilk gözleyen ve araştırıp geliştiren hekimlerden birisi olmam, benim için çok heyecan ve doyum verici bir deneyim oldu. Önderliğini yürütmüş olduğum ABD ve Kanada'nın bir çok merkezindeki çalışmalar sonucu, Risperidone'nun Türkiye'de de çocukların ve gençlerin saldırganlık ve davranım bozukluğu tedavisinde kullanılmasını onaylandı. Risperidone halen Türkiye'de hekimlerce sık kullanılan ilaçlardan birisi durumunda."
Prof. Atilla Turgay, yine yılar önce Turgay Ölçeği'ni geliştirmişti. Turgay Ölçeği psikiyatride; 'Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu', 'Başkaldırma Bozukluğu ve Ciddi Davranış Bozuklukları', 'Depresyonda ve Anksiyete Bozuklukları' tanımlamalarında kullanılıyor.
Turgay Ölçeği, 120 civarındaki soruyla her cins çocuk-genç psikiyatrik bozukluklarını ve ruh sağlığı sorunlarını tarayan ve kitle taramasında da kullanılabilecek bir soru listesi. Turgay Ölçeği; tanıyı kolaylaştıran, tanı güvenliğini artıran ve tedavide düzelmenin ne oranda olduğunu gösteren, hekimlere nesnel ve sayısal olarak veri sağlayan ölçekler bütünü.


Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
Genellikle 2-3 yaşlarında aşırı hareketlilik (hiperaktivite), dikkat eksikliği ve içtepisel davranış (impultivite) ile kendini gösterir. (İçtepi: durdurmakta zorlandığın, önüne geçemediğin, çok yoğun istek, çok şiddetli isteme arzusu)
Çocuk toplumunun yüzde 5-10'unda görülen bu bozuklukta, hemen her hastada değişik ölçüde öğrenme güçlükleri ve Özel Öğrenme Bozuklukları da birlikte bulunmaktadır. Bu kişiler, çocukluklarında bir yere gidince huzursuzluk gösterme, konuşmaları kesme, sınıfta yerinde duramama, elini ayağını oynatma gibi belirtileri sık gösterirler.
Otizm

Rain Man (Yağmur Adam) filmini izleyenler, Dustin Hoffman'ın oynadığı karakteri hatırlayacaktır. Her 50 çocuktan birinde görülen Otizmin en önemli belirtileri; kendi içine kapanma, çevreye girememe, toplumsal girişim ve dil gelişimi gibi sorunlardır.
Hastaların kimisinde sanatta yaratıcılık ve ayrıntıları iyi anımsama olabildiği gibi, kimisinde de kendisine ve çevresine zarar verdiği görülmektedir. Yerinde duramama, çok yüksek ses çıkarma, bağırıp çağırma, çevreyi rahatsız etme, aşırı hareketlilik, aynı hareketleri tekrarlayarak takılıp kalmalar ya da saldırgan davranışlar olabilir.
Otizm her 165 çocuktan birinde, ilk çağlarda kendini gösteren ve yıllar boyu etkisi görülen ciddi bir bozukluktur. Kızlara oranla erkeklerde dört katı daha fazla görülür.
Bazı hastalarda sara nöbetleri, önemli bir kısmanda zekâ geriliği bulunabilir. Bir çok hastadaysa sürekli aynı davranışları gösterme, çevrede hiç bir değişiklik olmamasında ısrar etme, öğrenme alanında belirgin gerilikler görülebilir.
Davranım Bozukluğu
Çocukların yüzde 10-15'inde karşılaşılan ve erişkinlerde de görülen en ciddi ruh sağlığı sorunu.
Eğer, aşağıda belirtilen şıklardan, 3 tanesi bir arada ve en az 6 ay süreyle görülüyorsa Davranım Bozukluğu tanısı konur:
"Saldırgan davranış, vurma-kırma, hırsızlık, yalan söyleme, evden kaçma, yangın çıkarma, hayvanlara eziyet etme, ırza geçme, mala ve cana zarar verme, tehditte bulunma, kavga etme, silah kullanma, geç saatlere dek eve gelmeme, evden ve okuldan kaçma."
Davranım Bozukluğu olan gençler kendilerine ve çevrelerine ciddi zarar verebilirler. Bu kişilerin çoğunda tanı konmamış ve tedavi edilmemiş Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Öğrenme Bozukluğu, Depresyon, sigara kullanımı, ilaç ve alkol kullanımı görülmektedir.
 
Sevgi ve Saygilarimla,
Oncel Filo
Yorumlar
Yeni EkleAra
Sadece kayýtlý kullanýcýlar yorum yazabilir!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

Son Güncelleme ( Cuma, 26 Aralık 2008 )
 
< Önceki   Sonraki >