SN. NURETTİN AKMAN'IN HAZIRLADIĞI YASA TEKLİFİ PDF Yazdır E-posta
Yazar EMEKLİ ASSUBAYLAR   
Cumartesi, 29 Kasım 2008

Sayın Ersen GÜRPINAR’IN öncülük ettiği, Sayın Nurettin AKMAN Tarafından hazırlanan Yasa teklifi ile ilgili mesaj kampanyasına meslektaşlarımızın yoğun ilgisi devam etmektedir.

Bu arada bazı meslektaşlarımız Sayın AKMAN'ın bu teklifini Meclis gündeminde ve komisyonlarda bulamadıklarını belirterek içeriği ile ilgili bilgi talep etmektedirler. Bu teklifin meclis kayıtlarında bulunamaması doğaldır. Çünkü hâlihazırda böyle bir teklif Sayın AKMAN tarafından verilmemiş ancak görüş alınmak üzere MSB ve Genelkurmay Başkanlığına gönderildiği TEMAD Genel Kurulunda kendisi tarafından ifade edilmiştir ve kendisine ait web sitesinde de yayınlamıştır.(1)

TEMAD Genel Merkezince hazırlanan Seçime yönelik broşürlerde yer alan "Tüm bu isteklerimiz ve taleplerimiz doğrultusunda Sayın Çankırı Milletvekili ve MSB Komisyonu Üyesi Nurettin AKMAN TBMM ye Kanun teklifi vererek Komisyona havale ettirdi." şeklindeki bilgi bu yanılgıya neden olmuştur.

TEMAD Genel Başkanı Sayın Mustafa EROL’un konu ile ilgili 14 TEMMUZ 2008 tarihinde TEMAD Mesaj Panosunda yayınladığı mesajı aşağıdadır. (2)

 

(1) http://www.nurettinakman.com/ana/haber.asp?id=15

(2) http://www.temad.org/

Gönderen:
MUSTAFA EROL TEMAD GN.BŞK.
YER:
Ankara
Tarih:
14 Temmuz 2008, Pazartesi
17:35

DEĞERLİ ARKADAŞLARIM.

TEMAD GENEL MERKEZİ OLARAK ÖZLÜK HAKLARIMIZIN ALINMASI KONUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZ BÜTÜN HIZI İLE DEVAM ETMEKTEDİR. HAKLI OLDUĞUMUZ DAVALARIMIZDA DA SONUNA KADAR DEVAM EDECEKTİR. SİYASİLERLE VE GENKUR. İLE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMELERDE HEP HAKLI OLDUĞUMUZ DAVALARI SONUNA KADAR TAKİP EDECEĞİMİZİ SÖYLEDİK BUNDAN SONRA DA BU SÖZÜMÜZÜN SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ.
SON GÖRÜŞMELERİMİZDE BİZLERE HEP HAKLISINIZ DİYEREK DESTEK VEREN İKTİDAR PARTİSİ MİLLETVEKİLLERİNE DURUMU ANLATTIK. HER ZAMAN İSMİNDEN ÖVÜNEREK BAHSETTİĞİM DR. NURETTİN AKMAN BİR KONUDA HUKUK KURALLARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMAYI KENDİSİNE GETİRDİĞİMİZDE KANUN TEKLİFİ OLARAK TBMM BAŞKANINA GÖNDERECEĞİNİ BİLDİRMİŞTİ.
YÖNETİM OLARAK HUKUKCU ARKADAŞLARIMIZLA YAPMIŞ OLDUĞUMUZ ÇALIŞMAYI KENDİSİNE SUNDUK. TBMM KANUNLAR DAİRESİ İLE GEREKLİ GÖRÜŞMEYİ YAPTIKTAN SONRA 01 TEMMUZ 2008 GÜNÜ TBMM DE BİZİMDE HAZIR GULUNDUĞUMUZ BİR ORTAMDA KANUN TEKLİFİNİ İMZALAYARAK TBMM BAŞKANLIĞINA GÖNDERDİ.
BİZLER YÖNETİM OLARAK DAHA KUVVETLİ BİR DESTEK ALABİLMEK İÇİN AK PARTİ GURUP BAŞKAN VEKİLİ SAYIN BEKİR BOZDAĞ DAN RANDEVU İSTEDİK. SAYIN BOZDAĞ 09 TEMMUZ 2008 GÜNÜ KABUL ETTİLER. BİZLER YÖNETİM OLARAK KENDİLERİNE DURUMU VE HAKLILIĞIMIZI ANLATTIK. KENDİLERİDE HAKLILIĞIMIZI KABUL ETTİLER. AYNI KONUDA BİR DOSYA DA KENDİSİNE TAKDİM ETTİK. KENDİSİ” SAYIN AKMAN BU KONUDA BİR TEKLİF YAPTI. DURUMU BİZE BİLDİRDİ. BİZ GURUP BAŞKAN VEKİLİ OLARAK DESTEK VERDİK. GURUBUN GÖRÜŞÜ OLARAK ÇALIŞIRIZ DEDİK.” DEDİLER.
SAYIN BODAĞ USUL GEREGİ BU KONUYU MSB YE YAZIP GÖRÜŞ SORACAĞIZ DEDİLER. BİLDİRİLEN GÖRÜŞ BİZİ KESİN OLARAK BAĞLAMAZ GELECEK CEVABA GÖRE HAREKET EDERİZ DEDİLER.
BİZ MSB YE YAZDIĞINIZDA, BİZELEREDE BİLGİ VERİRSENİZ. BİZLER YAKINDAN TAKİP EDER HEMDE OLAYI ÇABUKLAŞTIRIRIZ DEDİK. SAYIN BOZDAĞ UYGUN GÖRDÜLER. BİLAHARE GÖRÜŞMEK ÜZERE AYRILDIK.
İNTİBAKLARIN YAPILMASI VE ¼ KADEMESİNİN VERİLMESİ TEKLİFİ YAPILMIŞ OLDU. HEPİNİZ BİLİYORSUNUZ. 1 /4 KADEMESİNİN VERİLMESİNİ KUVVET KOMUTANLARIDA İSTİYOR.
DEĞERLİ ARKADAŞLARIM.
SAYIN AKMANIN VERDİĞİ KANUN TEKLİFİNİ, MADDE GEREKÇESİNİ VE GENEL GEREKÇESİNİ AŞAĞIDA YAYIMLIYORUM. HEPİNİZE SAĞLIKLAR SUNUYORUM.



MADDE GEREKÇESİ

Madde 1. 4752 Sayılı Astsubay Meslek Yüksek Okulu Kanunu ile Astsubayların aylık gösterge tablosunda düzenleme yapılarak Astsubayların 9. derecenin 1.kademesinden mesleğe başlamaları sağlanmıştır.
Cumhuriyetimizin kuruluşundan beri Subay ve Astsubay yetiştirmek için ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite seviyesinde okullar açılmış sürece paralel olarak öğrenim düzeyleri de sürekli artmıştır. Öğrenim düzeyinin yükselmesi bazı yasal düzenlemeleri beraberinde getirmiş, eğitim düzeyi artanlara bir takım hakları verilmiş ve eşitlik ilkesi gereği de görevde ve emekli olanların ekonomik durumlarının geçici maddelerle eşitlenmesi yoluna gidilmiştir. Örneğin eskiden Kara Harp Okulu iki yıl olmasına karşın bu okuldan mezun olanların hepsi dört yıl lisans seviyesinden mezun olmuş gibi her türlü olanaktan faydalanmıştır.
Emekli olan ve göreve devam eden ve zamanında yüksek okul ve fakülte okuma hakları verilmemiş olan astsubaylara Meslek Yüksek Okulu mezunu sayılma hakkı verilmediği takdirde aynı statüdeki insanlar arasında bir ayrımcılık doğacak ve daha önce kendilerine yüksek okul okuma olanağı verilmeyen Astsubaylar haksızlığa uğramış olacaklardır. Bu madde ile bu eşitsizlik ortadan kaldırılmaktadır.

GENEL GEREKÇE

Bilindiği gibi, Astsubayların eğitim düzeyleri 4752 Sayılı Kanunla ön lisans seviyesine çıkarılmış, buna paralel olarak da 4861 Sayılı Kanunla 926 sayılı personel kanununda değişiklik yapılarak, Astsubayların özlük hakları yeniden düzenlenmiştir.
Yeni memuriyete girecekler için olumlu karşılanan bu durum, görevdeki Astsubayları ve emeklileri mağdur etmektedir.
Astsubaylar daha önce 10 uncu derecenin 1 inci kademesinden hizmete başlamış kabul edilir iken, 4861 Sayılı Kanunla getirilen yenilikle 9 uncu derecenin 1 inci kademesinden görev başlatıldığından, Kanundan önce görevde bulunan ve emekli olan Astsubaylar bu Kanundan yararlanamamakta ve mağdur olmaktadırlar.
Görevde olan Astsubaylar için Öğretmenlerde ve Polislerde olduğu gibi hızlandırılmış eğitim vermek suretiyle, bir müddet sonra Yüksek Öğretim görmüş duruma getirileceği düşünülse dahi, emekliler için buna imkân yoktur. Çünkü emekli olduktan sonra ne kadar tahsil yaparsanız yapın bu intibakta nazara alınmaz.
Diğer bir anlatımla; emekliler görevde iken, almış oldukları makam ve unvanlarla emekli olmakta, emeklilikte kendilerine yeni haklar verilmemekte, emekli olurken almış olduğu haklar Emekli Sandığı Kanunu esasları dâhilinde, emeklilere yansıtılmaktadır.
İlkokuldan sonra 5 yıllık sanat enstitüsü, iki yıllık , dört yıllık Harp Okulu, Harp Akademisi,Tıp Fakültesi,Hukuk fakültesi Vs. gibi aralarında 10 yıla yakın tahsil farkı olan subayların hepsi (EK-6) gösterge tablosuna göre aylık aldıklarından bugün emekli kıdemli Albay olarak 1/4 dereceden eşit aylık almaktadırlar.
Sivil devlet memurlarının okudukları tüm okul süreleri tahsilden sayıldığı halde, Astsubayların liseden sonra okudukları bir veya iki yıllık sınıf okulları okuldan sayılmamaktadır.
Harp akademileri başta olmak üzere, subaylar ve tüm sivil devlet memurlarına kendi imkanları ile okumaları için her türlü kolaylık sağlandığı halde, genellikle 1980 yılından öncesi Astsubayların kendi imkanları ile dahi olsa okumaları emirle yasaklanmıştır. Böylece Astsubaylar, dünyada okumaları yasaklanan tek zümre olmuşlardır.
926 sayılı kanunun geçici 16. maddesi, açıkça haiz olunan rütbeleri koruduğu halde, aleyhimize yorumlanarak tüm Astsubayların rütbeleri 1971 yılında düşürüldüğü için aynı rütbelere yıllar sonra ikinci sefer terfi ettirilmiştir. Bu yüzden, 1979 yılından geçerli olarak tüm devlet memurlarına birer derece verilerek tahsilleri ne olursa olsun 1. dereceye çıkmaları sağlanmasına rağmen bir çoğu bu haktan mahrum oldu. dünyanın hiç bir ordusunda aynı anda biri (EK-8) diğeri (EK-8 A) gibi iki göstergeye tabi hiçbir asker yoktur.
Sivil devlet memurları 657 sayılı kanun gereği tahsillerine ve makamlarına göre aylık ve yan ödeme alırlar. 926 sayılı kanun, aylığı; Subay ve Astsubaylara rütbelerin de ki derece ve kademelerinin karşılığına göre ödenen para olarak belirttiği için, Subaylar tahsilleri ne olursa olsun aylıklarını (EK-6) gösterge tablosuna göre aldıkları halde, Aynı rütbeye sahip Astsubaylar yukarıda mağduriyetlerine sebep olduğu açıklandığı gibi (Ek-8 ve Ek-8 A) iki ayrı gösterge tablosuna göre ayrı ayrı derecelerden aylık almakta ve mağdur olmaktadırlar.
Yukarıdaki maddelerde bahse konu olan mesleklere yapılan uygulamaların hepsi bir hakkı verdiğinden doğru olanıdır. Astsubaylara yapılan bu uygulama yanlış ve mağduriyete sebep olmaktadır, Emekli Astsubayların gösterge tablosunun (EK-8 A) olarak düzeltilmesi mevcut olan ikilemi ortadan kaldıracak ve mağduriyetimizin önlenmesini sağlayacaktır.

Görevdeki Astsubaylar bu yasadan yararlanmaktadır. Ancak daha önceki yıllarda yurdun çeşitli yerlerinde görev yapmış, o günün koşullarında Üniversite okumaları yasaklanmış veya bu imkân verilmemiş, halen emekli statüsünde bulunan Astsubayların da, 926 Sayılı Kanuna ek geçici madde konulmaz ise, yeni Kanunun vermiş olduğu haklardan yararlanması mümkün değildir. Bu da Astsubayları; Kanundan önce emekli olanlar ile kanundan sonra emekli olan Astsubaylar diye ikiye ayırmaktadır.
Devlet Memurları Kanunlarında; her yapılan iyileştirmelerin sonucunda, geçmişte görev yapanlar nazara alınmak suretiyle, Memurlar ve emeklileri arasında adalet sağlanmış, geçmişten günümüze kadar personel statülerindeki yenilikler emeklilere de yansıtılmıştır.
Bugüne kadar Astsubayların statülerinin iyileştirilmesi konusunda, 5802 Sayılı Kanun ve 926 Sayılı Kanun çıkarılmış, geçmiş ile geleceği birbirine bağlayan ek geçici maddeler konulmak suretiyle, Astsubayların birlik ve bütünlüğü bozulmamıştır.

926 SAYILI TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNA BAZI MADDELERİN EKLENMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ

Madde 1. 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

" Ek Geçici madde -5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı hükümlerine göre emekli olmuş bulunan en az lise veya dengi okul mezunu astsubaylar bu kanun hükümlerinin uygulanması bakımından 2 yıllık yüksek okul mezunu kabul edilerek haklarında emeklilik intibakları yapılır, bu kanun kapsamında ki EK 8-A cetvele 1. derecenin 4 kademesi olan 1500 rakamı eklenir. Bunlara geçmişe ait bir fark ödenmez."

Madde 4.Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 5. Bu Kanunu Bakanlar Kurulu Yürütür.

Yorumlar
Yeni EkleAra
yasarcakan - Gerisi nerede?   | 88.228.154.xxx | 2008-11-29 17:31:21
Hepsi bu mu?Asb.MYO mezunu 9/1 dereceden başlatıldığı sürece binlerce meslektaşımız 1nci dereceye asla düşemezler.

Malulen emekli olanlar ne olacak.Onlar daha düşük derecelerden malulen emekli oldular.1 nci dereceye düşmeleri hayal gibi bir şey.Yarbay rütbesinden itibaren temsil tazminatı veriliyorsa. Kd.Bşçvş. (emekli-çalışan)ve malulen emekli olan meslektaşlarımıza da vermeleri gerekmez mi?Malulen emekli olan meslektaşlarımız mesleğe malul mü girdi?

Yukarı da yazıldığı gibi bu kanun meclisten çıkarsa binlerce meslektaşımız mağdur olacak.TEMAD'ın verdiği sorunlarımızı içeren dosyanın içeriğinde sadece yukarıdakiler mi var.

Yukarıdakileri okuyan meslektaşlarım ana sayfadaki e-mail gönderme kampanyasına herhalde dört elle sarılırlar.Sadece e-mail'de yetmeyebilir.yukarıda ki gibi kanun meclisten geçecekse derneğimizi eylem planını açıklamaya davet ediyorum. Genel Başkanımızın Mart 2008 dergisinde yaptığı açıklamaları(http://www.temad.org/haber_detay.asp?haberID=119) gerçekleştirmek için daha çok çaba harcamaya davet ediyorum.
Saygılar bizden...1983-KKK
Ersen Gürpınar - Bu bir başlangıçtır   | Author | 2008-11-29 17:49:15
Saygıdeğer Arkadaşlarım
Görüldüğü gibi teklifte 9/1 e rıza gösterilmiştir. Başlangıç dereceleri bizim ekonomik sorunlarımızın çözümüne açılan kapının anahtarıdır. Yazımda başlangıç derecelerinin önemini 9/2 ve 8 nci dereceden taviz verilmesinin doğuracağı sonuçları anlatmaya çalıştım kimse önce 9/1 e razı olalım sonra 9/2 kolay mantığını bize kabul ettiremez.Tazminatlar konusu ve bu görevde sağlıklarını kaybedenlerin(adi malül) durumu ve diğer taleplerimiz hazırlanan yeni dilekçe,faks ve mail kampanyası ile ilgililere iletilecektir.Sn.Akmanın teklifi sadece intibaklar ve 1/4 kademeyi kapsamaktadır işte burada 9/1 e razı olunması ve bu şekilde teklifin hazırlanması konusunu hatırlatmak ve teşekkür etmek üzere Sn.Akmana mail gönderiyoruz. TEMAD yönetimi de bu konuda taviz verilmiyeceğini bizlere taahhüt etmelidir.Bir derece veya bir kademe olsun bana yetiyor demek bencilliktir bunu açıkça ifade ediyorum buna razı olanlar bunun vebaline katlanamazlar. Toplumun bir kesimini mutlu etmek adalet ve eşitlik ilkesi ile bağdaşmaz Yanlış hesap BAĞDAT'tan dönmelidir.
Turan/34 - Sn.Nurettin AKMAN'a teşekkür   | Registered | 2008-11-30 13:24:49
SaYIN Dr. Nurettin AKMAN Beye haklarımızı Mecliste dile getirmeye ve bizim haklarımızın mücadelesini vermiş olmasından dolayı çok teşekkürler ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.Ben 2 yıllık A.Ö.F. Halkla İlişkiler mezunu Em. Dz. AstSb. olarak canı gönülden kutluyorum.
Halis Turan BUTAKIN
Turan/34 - Sn. Ersen GÜRPINAR Ağbimize   | Registered | 2008-11-30 13:30:42
Sayın Ersen GÜRPINAR Ağbimizede tüm bu yoldaki ve diğer her türlü haklarımızın mücadelesinde yapmış olduğu çalışmalarından dolayı tebrik ediyor aynı zamanda kendilerine sevgi ve saygılarımı Teşekkürlerimle birlikte sunuyorum.
Em.Cz.AstSb.Kad.Kd.BşÇvş. Halis Turan BUTAKIN
Cenap   | Registered | 2008-12-02 15:12:19
Astsubay haklarının savunucularından biri olan Milletvekili Sayın Nurettin AKMAN'a şahsım adına şükranlarımı sunar,
emeklerinin sonucunu da görmek dileğiyle çalışmalarında başarılar dilerim. Ekrem TÜRKMEN
em.askergüv.md.   | 78.177.33.xxx | 2008-12-03 06:32:14
şahsım adına AKMAN a ilgilerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım ama derecenin yanında malülleri de düşünülmesi uygun olur bizler hepimiz tsk daydık rus ordusunda degil emeklileri düşünmeyen büyüklerin her iki cihanda yakasındayız ben boşuna yıllarca terörist peşinde koşmadım kelle koltukta sizin hiç hayatınız kafanızdan film şeridi gibi geçtimi şehit ne zaman olacam düşündünüzmü? haklarımızı alın AKMAN Bey dualarımız sizinle allaha emanet olun SAYGILAR
koksal   | 88.227.180.xxx | 2008-12-05 19:07:39
Yasanın bu hali ile çıkması yıllarca konşup tartıştığımız sorunlarımızın çözümüne biraz olsun katkı yapacaktır,ancak maduriyetler aynen devam edecektir.Bu durumu kabullenmek ilerde hak ettiğimiz haklarımızı istediğimizde "sizlere verildi bütün haklarınız" diyerek yine oyalama ve kandırmacalar devam edecek,bir dahaki gündeme getirilmesinde şu anda elde ettiğimiz kamuoyu deseğini bulamayacağımız açıktır.Bu sebepten dolayıdır ki gündemimizdeki bütün hakedişlerimizin verilmesi için mücadeleye devam edilmeli,bir veya bir kaçını alıp diğerlerini almak için bir daha yıllarca bekleyemeyeceğimiz anlatılmalı,diretilmelidir.Görevde 2 veya 4 yıllk fakülte bitirmiş ve halen emekli olan meslektaşlarımızın eksik verilen kademe ilerlemeleri tamamlanacak şekilde verilmelidir.Diğer kamu kuruluşlarında 4 fakülte bitiren bir memur 4,5,6 yıl derece veya kademe ilerlemesi yaparken biz neden 4 yıllık bir fakülteden mezun olduğumuz halde 3 yıl ilerleme yapıyoruz?
Bu konununda kanun teklifine ilgili komisyonlarda ilave edilmesi şarttır.
Ersen Gürpınar - Taleplerimizde kararlılık   | Author | 2008-12-26 17:39:55
Saygıdeğer Arkadaşlarım
Bu iş komisyonlara kalırsa tehlikeye girer birileri ucuz başarı peşinde koşacak diye Genelkurmayı darıtmıyalım yasayı garantiliyelim mantığı açık söylüyorum BU ZÜMREYE İHANETTİR Toplumun bir kesimini mutlu edecek yasaya razı olunmamalıdır.Bu şekilde çıkarsa bırakın 3ncü derecedekileri yüksek okul bitirerek intibak görüp ikinci dereceden ayrılanların birinci dereceye çıkamamasını 1/4 hayal olur başlangıç derecesini kabul etmeyen son yükselme derecesini kabul edermi kimi kandırıyorlar BİR DELİ KUYUYA TAŞ ATMIŞ KIRK AKILLI ÇIKARAMAMIŞ o duruma düşmeyelim ayrıca bizim emniyet hizmetlerinden,teknik hizmetlerden,ziraat teknisyenlerinden,meclis stenoğraflarından sorumluluğumuz daha mı az çalışma koşullarımız daha mı iyi Konuyu uzun yıllar araştıran biri olarak tekrar ediyorum bizim ekonomik haksızlıklarımızın çözümündeki anahtar MYO mezunlarını 9/2 lisans mezunlarını 8 nci dereceden başlatacak olan başlangıç dereceleridir.
recep yaban - bu pencereden bakan varmı   | 85.100.252.xxx | 2008-12-31 02:27:36
slm tüm kamu personellerinin özlük hakları bağlı bulunduğu bakanlık ve genel müdürlük tarafından belirlenir
tsk nın talebiolmadıkca msb bakanlığı biliyorsunuz bu işlere bakamaz.
tsk nın özlük hakları bizzat genkur tarafından yapılır.
bu zamana kadar genkur hangi kanun teklifi verdide hükümet kabul etmedi hatırlamıyorum
değerli asb arkadaşlarım haklarımızın verileceği makam genkur dur
lütfen taleplerimizi oraya yapalım
hayal kurmayı bırakalım
esen kalın
Sadece kayýtlý kullanýcýlar yorum yazabilir!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

Son Güncelleme ( Cumartesi, 29 Kasım 2008 )
 
< Önceki   Sonraki >