NE OLACAK BU RUSYA'NIN HALİ? PDF Yazdır E-posta
Yazar MEHMET ALİ KILINÇ   
Salı, 01 Nisan 2008

Yanda gazete kupüründe gördüğünüz haber Cumhuriyet gazetesinden alınma. Kupürde görüldüğü üzere haberin özeti şu:

"Rusya Devletinin millet meclisi Duma yabancı yatırımcıların stratejik sektörlere ve basın yayın organlarına yaptıkları yatırımlara sınırlama getirmiş." Al başına belayı.

Haberi okudum okuyalı bana gece uykuları haram oldu. Zaten bizim derdimiz bize yeter.

Bir yandan, Türkiye Cumhuriyetinin biz emekli assubaylarının büyük çoğunluğu açlık sınırında maaş alırken, bu emekli assubayalar, durumlarını gerekli yerlere duyurmak için çabalarken, sesimize kulak verme durumunda olanların, öncelikle emekli olacak albayların tümüne kadrosuzluk tazminatı verilmesi konusunda yasal düzenleme yapma peşine düşmelerine mi kızarsın?

Diğer yandan biz emekli assubayların sıkıntılarını gerekli yerlere duyurma konusunda önderlik etme durumunda olan yasal derneğimiz Temad'ın sesimizi duyurmasını geçtim, dernek sitesinin mesaj panosunu dernek yöneticilerini övmeyen mesajlara kapatmasına mı üzülürsün.

Bu yetmezmiş gibi aynı mesaj panosunda "Genel merkeze para vereceğim; elinize mi vereyim yoksa banka havalesiyle mi göndereyim" türü gülünç mesajların aynı pano da kontrolsüz yayınlanması komikliğine mi gülersin?

O kadar derdin sıkıntının arasında, işin yoksa bir de aldıkları bu kararlar nedeniyle dünyaya rezil olan, yarınlarını düşünmekten aciz Rusları düşün. Olacak iş mi yani. Komşumuz Ruslar anlaşılan hala akıllanmadılar. Anlaşılan bu gidişle de akıllanmayacaklar.

Ne demek yabancı yatırımcılara sınırlama getirmek? Deli mi bu adamlar? Hiç mi halklarını ve ülkelerinin yarınlarını düşünmezler?

Benim merak ettiğim şu; bu Rusların gazete köşelerinde yazı yazan, dış güçlerin adamı, işbirlikçi, önünde her mikrofon gördüklerinde, kurduğu cümleye" küreselleşen dünyada..." diye başlayacak hiç mi uzmanları yok? Devlet parasıyla yetişmiş, ülkelerinin ekonomisi üzerinde bilim yapıp yol gösterecekleri yerde, olanları seyretmekle yetinmeyi geçtim, "borsa, döviz, istihdam, faiz, ekonomik göstergeler, yabancı yatırımcıları ürkütmeyelim, ekonomik reformlar yapılmazsa sıcak para gelmez" laflarını kahkahalar eşliğinde art arda sıralayıp "eko geyik" televizyon programları yapıp paraları cebe indiren yol gösterici holding profesörleri de mi yok bu Rusya'nın?

Nedense devamlı yasal faize eşit miktarda kar payı veren, ama adı insanların inancını sömürmek için faizsiz bankacılık olan kurumlarda yetişmiş, bakan olarak kendisinin yaptığı tüm ekonomik yasal düzenlemeler sonucu çıkan afların hepisinden bizzat kendisinin de faydalanmış olmasıyla dünya rekoru kıran, şeffaf olma yerine ülkenin birikimlerini geceleri otel odalarında ne olduğu belirsiz Ortadoğu tüccarlarına pazarlamakla ünlü, bu konularla ilgili soru sorulduğunda "ülkenin birikimlerini babalar gibi satarım diyen" bir maliye bakanını göreve getirmek bu Rusların hiç mi akıllarına gelmez?

Bu Rusya'nın, pratikte kısaca bir tür devletin parasını bir cebinden alıp diğer koymasından başka bir şey olmayan, kurulduğu günün şartlarına göre kuruluş amacı çok masum görünen, ama Cumhuriyetin birikimlerini kapışma furyasında payına düşeni kapıp, bu kurumları biraz boyayıp cilalayarak vakti zamanı gelince, yeryüzünde kurtuluş savaşı sonucu kurulmuş tek devletin yurttaşı olan milletin alın teri kurumlarını, bu kurumları kurabilmek üzere 1919 da savaştığımız emperyalist çevrelerin uluslararası şirketlerine devrederek "sattık, çok kar ettik, çok kar ettik" diye sevinerek uluslararası sermayenin işbirlikçisi, alkışçısı yerli özel sektörden hiç de farkı olmadığını ispatlayan, bizde olduğu gibi OYAK benzeri kuruluşları da mı yok?

En azından bu tür eleştiriler dile getirildiğinde, dünyada ve ülkede olup bitenlerden haberi olması gereken emekli assubaylarının arasında bile, işbirlikçi basının gazına gelerek, psikolojik savaş altında ezberletildiği üzere "sermayenin yerlisi yabancısı mı olurmuş, sermaye sermayedir" diyebilecek kimse de mi yok bu Rusya denen ülkede?

Hiçbir Rus anası ülkede son üç yılda dolar milyarderi sayısını üçe katlayıp 36 kişiye çıkarıp, ülkenin en çok vergi veren kişisinin verdiği vergi 81 ilin 31 ilinde toplanan vergiden daha fazla zenginler yaratırken, ülke sosyal güvenlik sistemini iflas ettirebilen yetenekte iktidar yetkililerini doğurmamışsa olacağı budur.

Muhtemelen ülkesinin çıkarlarına ve ulusal egemenliğine zarar gelecek bahanelerinin arkasına sığınarak bu kararları alan, ancak ekonomilerinin dünya ekonomileri ile entegre olma fırsatını kaçırma durumunda olan Ruslar adına çok üzülüyorum çok... Saygılarımla...

MEHMET ALİ KILINÇ

Yorumlar
Yeni EkleAra
Sadece kayýtlý kullanýcýlar yorum yazabilir!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

Son Güncelleme ( Salı, 22 Nisan 2008 )
 
< Önceki   Sonraki >