TEMAD'IN BASIN BİLDİRİSİ - 17.04.2005 - ANKARA PDF Yazdır
Yazar Semih KOÇ   
Pazartesi, 01 Ocak 2007
ImageSayın basın mensupları , değerli meslektaşlarım. Bu vesile ile yurdun 4 köşesinde kalben bizimle birlikte olan bütün meslektaşlarımıza hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyoruz.
Sivil toplum kuruluşu ve demokrasinin gereği olarak ; yetkili kurumların dikkatini çekmek, ve özlük haklarımızı alıncaya kadar, ciddi , kararlı ve ısrarlı olduğumuzu bildirmek üzere , bu gün burada toplandık.
Misak-ı milli hudutları içerisindeki bu toprakları korumak ve kollamak için profesyonel askerliği kendine meslek edinmiş biz astsubaylar ; vatanın bölünmez bütünlüğünü savunan , laik , demokratik hukuk devletinin yılmaz bekçileri olarak , bu mesleğe girerken seve seve canımızı vermeye yemin ettik .
Son zamanlarda ülkemizin huzur ve güvenini bozmak isteyen yıkıcı ve bölücü örgütler ile iç ve dış mihraklar, şunu hiç unutmasın ki ! Karşılarında her zaman bizleri bulacaklardır .
Bizler Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yaparak vatanın korunması ve milletin huzur içinde yaşaması için yıllarını vermiş ve yasal hizmet sürelerini tamamlayarak emekli olmuş Türk Silahlı Kuvvetlerinin orta direği olan astsubaylarız. Ülkemizin bekası için bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da bize görev düştüğünde bu ülke için yapacağımız çok şey olduğuna inanıyoruz.
Saygıdeğer basın mensupları , değerli meslektaşlarım. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü içerisinde emeklilikten önce ve sonra üzerine düşen görevi her zaman layıkı ile yerine getirmiş olmamıza rağmen , ne yazık ki külfette beraber olduğumuz birlikteliği , nimet bölüşümün de görememiş bulunuyoruz.Bu ülke için bunca fedakarlığı yapmış , meslek içerisinde en çok şehidi ve gazisi olan topluluğumuzun; çağın gerisinde özlük haklarına reva görülmesi ve bu şekilde yaşamaya mahkum edilmesi kabul edilemez.
Emekli olunca, çalışırken aldığımız ücretimizden emsali görülmeyecek şekilde % 48 i kesilerek yoksulluk sının altına itilen meslektaşlarımız, emeklilere uygulanan. tazminatların hiçbirini alamamaktadır.
Geçmişte yarbay seviyesinde maaş alan astsubayların , son uygulamalar sonucu yüzbaşı seviyesine düşürülmesi kabul edilemez.
Türk silahlı kuvvetlerinde uygulanan ve ihtiyaca cevap vermeyen silahlı kuvvetler personel kanunu ve askeri ceza kanunu, Türk ceza kanununun jet hızıyla geçirildiği şu günlerde , çağın koşullarına uydurularak yeniden gözden geçirilmesi temennisi ile emekli astsubayların beklentilerini kamuoyuna arz ediyoruz.
631 sayılı kanun hükmünde kararname ile 5 yıldan fazla hizmeti olan tüm kamu personeline verilmesi gerekirken 2002 yılından itibaren Türk silahlı kuvvetlerinde yarbay seviyesine kadar indirilen görev tazminatı ; diğer subay ve astsubaylara bu güne kadar verilmemiştir.
Makam ve unvan sahipleri bu tazminatı almaya devam ederken , emrinde çalışan , açlık ve yoksulluk sının al tında yıllardır çaresiz kalmış , çocuğunu okutamayan , kirasını ödeyemeyen diğer çalışanlarının da bu tazminatı alması için bu güne kadar hiçbir çaba harcamamış ve ilgilenmemişlerdir .
Adı Adalet ve Kalkınma Partisi olan bu hükümetin maliye bakanlığının bu haksız durumu ortadan kaldırması için hiçbir çalışma yapmaması , hangi hak ve adaletle bağdaşmaktadır ?
4861 sayılı yasa kapsamında bulunan EK-VIII-a sayılı gösterge tablosunun teamüllere uygun olarak bu yasa yürürlüğe girmeden emekli olan astsubaylara da uygulanması için gerekli düzenlemenin yapılarak Milli Savunma Bakanlığınca teklifin gönderilmesini bekliyoruz.
Türkiye Cumhuriyetinde ön lisans ile lisans seviyesinde okul bitiren tüm memurlar 1. Derecenin 4. kademesine çıkarken , bu seviyede ve daha yüksek seviyede eğitim alan astsubayların l.derecenin 4.kademesine yükseltilmemesi kabul edilemez. Türkiye de yüksek öğretim görmüş ve l.derecenin 4.kademesine getirilmeyen tek meslek astsubaylıktır. Bu durum Anayasanın eşitlik ilkesi ve insan hakları evrensel beyannamesine aykırıdır.
Türk silahlı kuvvetlerinde kendi nam ve hesabına lisans ve lisans üstü eğitim yapan astsubaylara , subaylarda olduğu gibi kıdem verilmesinin bir an önce uygulanmasını, yıllardır maddi ve manevi yönden mağdur olan astsubayların bu mağduriyetlerine öncelikle son verilmelidir .
Öz varlığının büyük bir bölümünü ( yaklaşık % 60 ) astsubayların maaşlarından kesilen aidatlara borçlu olan Ordu Yardımlaşma Kurumu , Türk Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde kurulan vakıflar ve iştiraklerinde yönetim ve denetim kurullarında bu güne kadar verilmeyen görevler söz konusu kurumların öz sermayesi oranlarına uygun astsubaylara da verilmesini talep ediyoruz.
Ülkede Türk Ceza Yasası çağdaşlaştırılarak dünya devletleri ve Avrupa Birliği normlarına uygun hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmış. Türkiye büyük millet meclisinden jet hızı ile geçirilmiş.Buna paralel olarak Askeri Ceza Yasasının da çağdaş anlayış kazanması için gerekli değişiklikler yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır .
Bölücü terör örgütü mensuplarına bile eve dönüş ve af yasası çıkartılan ülkemizde , yüz kızartıcı olmayanları suçlar için af çıkartılmasını bekliyoruz.
Askeri hastanelerdeki A ve B polikliniği gibi ayrımlar çağdışıdır. Hastanın rütbesi olmaz. Bu kurumlar insanlığa hizmet için kurulmuş ve buralarda çalışanların ettikleri yeminde de böyle bir ayırımın olmadığı halde polikliniklerin ayrılması etik kurallarına aykırıdır .
Askeri kamplarda ve tüm sosyal tesislerde subay ve astsubayların sayısal oranlarına uygun olarak tahsisinin yapılmasını bekliyoruz.
Şu anda TBMM İçişleri ve plan Bütçe Komisyonunda dereceler arasında ki farkın kapatılması için verilmiş kanun teklifleri vardır. Bu tekliflerin gündeme alınması konusunda TBMM de gurubu bulunan siyasi partilerden milletin vekili olarak yardım bekliyoruz. Verilmiş hazır teklifler için başka kurumlardan teklif beklenmesini anlamak mümkün değildir .
Meslek yaşamları boyunca en az 15 defa evini değiştiren ve bu değiştirme bedelinin 3 -5 milyar civarında olduğunu her ev değiştirmeden sonra birikiminin tamamını bu açığı kapatmak için harcayan astsubayların sonra ki 6 ay ekonomisinin bozulduğunu; sık yapılan tayinleri nedeniyle çocuğunun beş ayrı ilk öğretim okulunda, üç ayrı orta öğretim okulunda okutmak zorunda kaldığı bu kadar çok okul değiştiren çocuğun psikolojik durumunu ve eğitim farklılığından dolayı eksikliğini gidermek için ilave eğitim yükü getirmektedir .diğer meslekler gibi ek iş yapabilme imkanımız yoktur .
Ancak bunun yanında zaman zaman yazılı ve görsel basında astsubayların maaşlarını emsal gösterenler sanırım yukarıda saydığımız nedenlerin hiç biri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan kıyaslamalarını yapıyorlar .Bizim mesleğimizin özelliği gereği ne maaş ne de çalışma koşulları olarak hiç bir meslek dalı ile mukayese edilemeyeceğini , öyle sanırız ki mukayese edenler astsubay maaşlarının yaklaşık üç katı maaş alanları emsal göstereceklerine dilleri sürçtüğü için astsubay maaşlarını emsal gösterdiğini düşünüyor, yetkililerin bu güne kadar bu olaya seyirci kalmasında büyük üzüntü duyuyoruz. TEMAD Genel Merkezi olarak uğradığımız haksızlıkları, verilmeyen haklarımızı zamana yayan tüm ilgili ve yetkililere sesleniyorum. Bizim vatan severlik duygularımızı devletimize ve ordunuza olan sadakatimizi kimse yanlış yorumlamasın, yanlış değerlendirmesin.Biz hem mensuplarımızın haklarını, hem ülke sorunlarının sonuna kadar takipçisiyiz.
Tüm bu şartlara rağmen bizler ülke için verilecek her türlü göreve , her an hazır olduğumuzu tüm mensuplarımız adına ilan ediyor, Genel Merkez Adına Saygılar Sunuyorum.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !

 

Yorumlar
Yeni EkleAra
Kemal Tekin   | Registered | 2007-02-12 05:13:55
Sayın, Murat Atam, resen emekli edilenler temad"a üye olabiliyorlar mı?Bu alanlarda sosyal ve hukuksal faaliyetlere katılabiliyorlar mı?Teşekür ederim.Saygılar.
muratatam - derneklere üyelik   | Author | 2007-02-13 13:36:01
dernekler yasası Madde 5 - Türk Silahlı Kuvvetlerinden emeklilik hakkı kazanmadan istifa edenler (savaşanlar hariç), mahkeme kararı ile çıkarılanlar,disiplinsizlik veya ahlaki nedenlerle ayırma işlemine tabi tutulanlar,bu Kanuna tabi dernekleri kuramaz ve üye olamazlar. Ancak şeref üye adı altında üyelik için kural yoktur.arz ederim
Kemal Tekin - teşekür   | Registered | 2007-02-13 13:58:05
TEŞEKÜRLER SAYIN,ATAM...BU DURUM SANIRIM DERNEK BAŞKANININ İNSİYATİFİNE KALIYOR ŞEREF ÜYESİ OLARAK KAYIT YAPAR DA YAPMAZ DA...
Sadece kayýtlý kullanýcýlar yorum yazabilir!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

Son Güncelleme ( Salı, 02 Ocak 2007 )
 
< Önceki